Kediler Neden Titrer?
Kediler doğadaki en renkli karakterlerden biridir. Kediniz eğer sizin kucağınızdayken titriyor diğer şartlarda böyle bir şey olmuyorsa bu tamamen sizin yanınızda duyduğu huzurdan dolayıdır. Yine korku ve heyecan da kedinin titremesine neden olabilir.
Ancak kedi titremesinin hastalık belirtisi olabileceğini de unutmamak gerekir. Kediler çok nazik ve hassas canlılar oldukları için vücudunda oluşmuş olan herhangi bir rahatsızlıktan dolayı titriyor olabilir. Aynı zamanda psikolojik etkenler de titremesine neden olabilir.
Diğer yandan kedilerin titremesi; kusma öncesi, nörolojik sorunlar, anksiyete, beyin tümörleri ve aşırı ağrı (kırıklar, travma gibi) çekilmesinde de titreme meydana gelir.
Bir diğer kötü ihtimal kedinin vücudunda kırık varsa ve çok fazla acı çekiyorsa titremeler çok uzun sürecektir.
Titreyen bir kedinin kimyasal herhangi bir madde yeme/yalama ile zehirlenme, yabancı bir madde yutma veya bitki yeme durumları da söz konusu olabilir.
Kedi titremesi durumunda ne yapılmalı?
Zehirlenme durumlarında; zehirlenmenin türüne göre uygulanacak tedaviler farklılık gösterir ve mutlaka veteriner bir hekime başvurulmalıdır.Örneğin kimyasal bir madde ile zehirlenme ile bozuk bir gıda alımı sonucu zehirlenmede uygulanacak tedaviler farlılık göstermektedir. Ancak evde yapacağınız karışım ile olayın riskini azaltmak mümkündür.
Bozulmuş bir şey yeme, temizlik maddeleri gibi kimyasal maddelerin yutulması ya da patilerin yalanarak vücuda girmesi durumunda, bu maddelerin vücuttan atılması için yapılacak en önemli iş hemen kusturmak olacaktır.
Yarım çay bardağı ılık suya 2 çorba kaşığı tuz atarak karıştırın ve içirin, içtikten sonra kolayca kusmasını sağlayacaktır. Eğer zehirlenmeye neden olan maddenin yanıcı özelliği varsa ( örneğin asitler ve alkaliler gibi) kediyi kusturmak çok zararlıdır. Acil olarak uzman bir veterinere başvurulmalıdır.
Çamaşır suyu, tiner ve deterjanlar kedilerin dolaştıkları alanlarda patilerini yalamaları sonucu kedinin bünyesine karışır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için bu alanları temizlerken kullanılan ürünler dikkatli seçilmeli veya bol suya karıştılarak kullanılmalıdır. Zehirlenmeye neden olan kimyasal madde biliniyorsa kutusu ile birlikte veterinere gitmeniz oldukça önemlidir.
Kedinizin titremesi ne zaman oluyorsa ilk titremeden itibaren gözetim altına alınmalı ve ilk titremeden sonra kusma olmuşsa, kusmadan sonra iyileşme olup olmadığı takip edilmelidir.
Titreme ile birlikte kasılma, koma, güç nefes alıp vermek gibi belirtiler de başlamışsa hızlı bir şekilde veteriner bir hekime başvurulmalı ve acil tedaviye başlanmalıdır.
Kediniz traş edildikten sonra titriyorsa tüyleri kısalığına adapte olamadığı için titreyebilir. Korkulacak bir şey yoktur ancak biraz daha sevgi göstermekte fayda var.
Bir çok kedinin ise uyurken titremesi rüya görmesinden kaynaklanır. Bu durumda patilerinde de titreme görülebilir. Korkulacak bir şey olmaması en güzel tesellimiz olacaktır.
Eğer makalemizi faydalı bulduysanız bilinçli bir toplum için paylaşmayı ihmal etmeyiniz.